Ηπατολογικό Ιατρείο

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).

 

Συστηματική παρακολούθηση των Εθνικών και Ευρωπαϊκών συνεδρίων Ηπατολογίας, ημερίδων και διημερίδων των Ηπατιτίδων.

 

Από 20ετίας συμμετοχή στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Σερρών  με ομιλίες σε Σχολικές Μονάδες για θέματα πρόληψης των νοσημάτων του Ήπατος (Ηπατίτιδες).

 

Με πολυετή εμπειρία στην διαχείριση ασθενών με νοσήματα του Ήπατος.

 

Διερεύνηση, θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών με: Ηπατίτιδα Α, Β και C, Αυτοάνοση Ηπατίτιδα, Φαρμακευτική Ηπατοπάθεια, Αλκοολική Ηπατοπάθεια, Λιπώδη διήθηση Ήπατος, Στεατοηπατίτιδα και Κίρρωση Ήπατος.

Ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α είναι μια οξεία, συνήθως αυτοπεριοριζόμενη νόσος. Ο ιός της ηπατίτιδας Α έχει παγκόσμια κατανομή. Ετησίως εμφανίζονται περίπου 1,5 εκατ. νέες περιπτώσεις ηπατίτιδας Α σε όλο τον κόσμο.

Η νόσος έχει ενδημικό χαρακτήρα σε περιοχές του πλανήτη καθώς η μετάδοσή του ιού ευνοείται από κακές συνθήκες διαβίωσης.

 

Η βελτίωση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου του πληθυσμού και των συνθηκών ύδρευσης και αποχέτευσης στη χώρα μας, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των κρουσμάτων και τα νέα περιστατικά πλέον να αφορούν ταξιδιώτες σε αναπτυσσόμενες χώρες ή άτομα που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς.

Ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα ουσιαστικά, είναι μια φλεγμονή του ήπατος  (συκωτιού), που προκαλείται από διάφορες αιτίες και  μπορεί να προσβάλλει όλους τους ανθρώπους.

O ιός της ηπατίτιδας Β (HBV) είναι ένας μικρός DNA ιός.

Ηπατίτιδα C

Η ηπατίτιδα ουσιαστικά, είναι μια φλεγμονή του ήπατος  (συκωτιού), που προκαλείται από διάφορες αιτίες και  μπορεί να προσβάλλει όλους τους ανθρώπους.

 

O ιός της ηπατίτιδας C (HCV) είναι ένας μικρός RNA ιός, που προκαλεί οξεία και χρόνια ηπατίτιδα στον άνθρωπο αποτελώντας σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Η Ηπατίτιδα C αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια Ηπατικής Νόσου παγκοσμίως. Ειδικότερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 1-2% του γενικού πληθυσμού(100.000-200.000 άνθρωποι), έχουν λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C.

Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος Ήπατος

Η Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση λίπους με ή χωρίς τη συνύπαρξη φλεγμονής στο ήπαρ σε άτομα τα οποία καταναλώνουν ελάχιστο ή καθόλου αλκοόλ.

Please reload

Αυτοάνοσος Ηπατίτιδα (ΑΗ)

Η Αυτοάνοσος Ηπατίτιδα (ΑΗ) αποτελεί μια χρόνια ηπατική νόσο, η οποία προσβάλλει κυρίως γυναίκες και χαρακτηρίζεται από την παρουσία:

 

1. σημαντικού βαθμού πολυκλωνικής υπεργαμμασφαιριναιμίας ακόμα και σε απουσία κίρρωσης,

 

2. αυτοαντισωμάτων

 

3. ανθρώπινων λευκοκυτταρικών αντιγόνων (Human Leukocyte Antigens, HLA) DR3 ή DR4,

 

4. περιπυλαίας ηπατίτιδας στη βιοψία ήπατος και 5. ευνοϊκή ανταπόκριση στην ανοσοκα-τασταλτική αγωγή.

«Εναλλακτικές» μορφές ΑΗ

Ορισμένοι ασθενείς εντός του κλινικού φάσματος της ΑΗ εμφανίζουν είτε ταυτόχρονα είτε διαδοχικά, κλινικά, βιοχημικά, ορολογικά, και/ή ιστολογικά χαρακτηριστικά πρωτοπαθούς χολικής κίρρωσης (ΠΧΚ) ή πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας (ΠΣΧ).

Φαρμακευτική Ηπατοπάθεια

Περισσότερα από 1000 φάρμακα συσχετίζονται με εκδήλωση ποικίλης μορφής ηπατοτοξικότητας.

Συνολικώς, η ηπατοτοξικότητα των φαρμάκων είναι πολύ συχνή, αλλά όσον αφορά το κάθε φάρμακο ξεχωριστά, παραμένει σπάνια. Γίνεται αντιληπτή μετά από 1-2 χρόνια κυκλοφορίας του φαρμάκου, όταν ένας μεγάλος αριθμός ατόμων (πολύ μεγαλύτερος από τον περιλαμβανόμενο στις κλινικές δοκιμές) λάβει το φάρμακο.

H ηπατοτοξικότητα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου λόγω ανεπιθύμητης ενέργειας φαρμάκου ή απόσυρσής του από την αγορά.

Αλκοολική Ηπατοπάθεια (ALD)

Ο αλκοολισμός αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα 5-10% του πληθυσμού στις ευρωπαϊκές χώρες κάνει κατάχρηση αλκοόλ.

Please reload