Γαστροσκόπηση

Είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών. Είναι εξέταση ασφαλής και σύντομη (διαρκεί λίγα λεπτά).

Θα κάνετε γαστροσκόπηση; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μη φοβάστε. Η γαστροσκόπηση είναι ανώδυνη εξέταση. Η δίοδος του γαστροσκοπίου από το φάρυγγα μπορεί να προκαλέσει τάση για έμετο, αλλά αυτό συνήθως ξεπερνιέται εύκολα με τις οδηγίες του γιατρού και του προσωπικού καθώς και με τη βοήθεια φαρμάκων.

 

Πρίν την εξέταση:

Η διαγνωστική γαστροσκόπηση δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία.

Είναι απαραίτητο να μην καταναλώσετε τροφή και χρωματισμένα υγρά τουλάχιστον για τις τελευταίες 6 ώρες πριν την εξέταση.

Ο γιατρός θα καταγράψει το ιστορικό σας και θα δει τις εξετάσεις σας. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε αναπνευστικά, καρδιολογικά, νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, αλλεργίες και τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Αναφέρετε αν έχετε προστάτη, γλαύκωμα,

Σε γενικές γραμμές δεν χρειάζεται να διακόψετε τα φάρμακα που λαμβάνετε, αλλά καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό ή το προσωπικό για τυχόν φάρμακα που  «αραιώνουν» το αίμα. Τα φάρμακα αυτά (π.χ. Salospir, Plavix, Iscover, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis κλπ) χορηγούνται στην Στεφανιαία Νόσο (για την στηθάγχη, το έμφραγμα μυοκαρδίου, το By-Pass, την αγγειοπλαστική) την Χρόνια Κολπική Μαρμαρυγή και Αγγειακά Νοσήματα.

 

Εφόσον πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη καλό είναι να μην πάρετε την πρωινή δόση του φαρμάκου σας και σε κάθε περίπτωση και για την ασφάλειά σας καλό είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας.

 

Προσοχή : Αν για οποιοδήποτε λόγω αποφασίσετε να ακυρώσετε το ραντεβού σας είναι φρόνιμο να ενημερώσετε έγκαιρα.

Στην αίθουσα ενδοσκόπησης:

 

Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε, αν έχετε, τεχνητή οδοντοστοιχία, να βγάλετε τα γυαλιά σας, να χαλαρώσετε τη ζώνη σας και να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι, με το αριστερό σας πλάι.

 

Ενδέχεται να σας τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας στο δεξί σας χέρι, που παραμένει σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε να μπορεί να σας χορηγηθεί, εάν χρειάζεται, μια ελαφριά καταστολή (μέθη). Ενδέχεται επίσης να σας τοποθετηθεί σε ένα δάχτυλο του χεριού σας μια συσκευή σαν μανταλάκι, για να ελέγχονται οι σφυγμοί και οι αναπνοές σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Εάν κριθεί απαραίτητο θα σας χορηγηθεί οξυγόνο.

 

Ο γιατρός θα ψεκάσει το φάρυγγά σας με τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη) και θα τοποθετήσει ανάμεσα στα δόντια σας ένα πλαστικό επιστόμιο που προστατεύει το γαστροσκόπιο από το δάγκωμα. Στη συνέχεια το γαστροσκόπιο επαλειμμένο με λιπαντική ουσία, προωθείται μέσα από το επιστόμιο, στο πίσω μέρος του στόματος, στον φάρυγγα και από κει στον οισοφάγο, στο στόμαχο και στο δωδεκαδάκτυλο. Αναπνέετε αργά και βαθειά από τη μύτη και το στόμα και μην καταπίνετε το σάλιο σας (βοηθάει να μην έχετε ναυτία).

Κατά την εξέταση ο γιατρός θα κρίνει αν είναι απαραίτητη η λήψη βιοψιών καθώς και ο έλεγχος για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Μετά από λίγα λεπτά ο γιατρός θα αποσύρει το όργανο και θα αφαιρέσει το επιστόμιο. Μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνος σας, παρά μόνο μετά από την εντολή του γιατρού ή του νοσηλευτικού προσωπικού.

Μετά την εξέταση θα παραμείνουμε στο χώρο του ιατρείου όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να ετοιμαστεί το πόρισμά της εξέτασης, να ενημερωθείτε για τα ευρήματα και την θεραπεία που θα χρειαστεί καθώς και για τις οδηγίες που θα ακολουθήσετε.

Καλό είναι να συνοδεύεστε από κάποιο δικό σας άνθρωπο εφόσον είστε ηλικιωμένοι ή έχετε κινητικά ή άλλα σοβαρά προβλήματα.

Κλείστε την επίσκεψή

σας online