Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών. Γίνεται με τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου οργάνου, του κολονοσκοπίου, που έχει τη δυνατότητα αναμετάδοσης της εικόνας, από το εσωτερικό του εντέρου, σε ειδική οθόνη.

 

Θα κάνετε κολονοσκόπηση; Τι πρέπει να Γνωρίζετε:

Μη φοβάστε. Η κολονοσκόπηση είναι συνήθως ανώδυνη εξέταση καθώς γίνετε με καταστολή (μέθη) και η κύρια ενόχληση μπορεί να είναι ένα «φούσκωμα» στην κοιλιά, από τον αέρα που εισάγεται για να διαταθεί και να ελεγχθεί με λεπτομέρεια το έντερο.

Η εξέταση αυτή απαιτεί προετοιμασία που έχει κάποιες δυσκολίες καθώς θα πρέπει πριν την εξέταση να καθαριστεί το έντερο από το περιεχόμενο του (κόπρανα).

Η κακή προετοιμασία μπορεί να εμποδίσει την ασφαλή επισκόπηση των τοιχωμάτων του εντέρου και για τον λόγο αυτό πρέπει να τηρήσουμε τις οδηγίες που γραπτά πήραμε από το ιατρείο.

 

Πρίν την εξέταση:

 

Ο γιατρός θα καταγράψει το ιστορικό σας και θα δει τις εξετάσεις σας. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε αναπνευστικά, καρδιολογικά, νεφρολογικά, νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, αλλεργίες και τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Αναφέρετε εάν έχετε προστάτη, γλαύκωμα.

 

Στην διαγνωστική κολονοσκόπηση σε γενικές γραμμές δεν χρειάζεται να διακόψουμε τα φάρμακα που λαμβάνουμε αλλά καλό είναι να ενημερώσουμε τον γιατρό ή το προσωπικό για τυχόν φάρμακα που  «αραιώνουν» το αίμα. Τα φάρμακα αυτά (π.χ. Salospir, Plavix, Iscover, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis κλπ) χορηγούνται στην Στεφανιαία Νόσο (για την στηθάγχη, το έμφραγμα μυοκαρδίου, το By-Pass, την αγγειοπλαστική) την Χρόνια Κολπική Μαρμαρυγή και Αγγειακά Νοσήματα.

 

Εφόσον πάσχουμε από Σακχαρώδη Διαβήτη, καλό είναι να μην πάρουμε την πρωινή δόση του φαρμάκου μας και σε κάθε περίπτωση και για την ασφάλειά μας καλό είναι να ρωτήσουμε τον γιατρό μας.

 

Αν λαμβάνουμε θεραπεία με σίδηρο από το στόμα, είναι απαραίτητο να την διακόψουμε τουλάχιστον 5 ημέρες πριν την εξέταση

 

 

Προσοχή: Αν για κάποιο λόγω αποφασίσουμε να ακυρώσουμε το ραντεβού μας είναι φρόνιμο να ενημερώσουμε έγκαιρα.

 

 

Στην αίθουσα ενδοσκόπησης:

 

Θα σας ζητηθεί να βγάλετε τα ρούχα σας από τη μέση και κάτω, να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό σας πλάι και θα σας καλύψουν με ένα σεντόνι.

 

Θα σας τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας στο δεξί σας χέρι, που παραμένει σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε να μπορεί να σας χορηγηθεί, εάν χρειάζεται, μια ελαφριά καταστολή (μέθη), αναλγητικό ή σπασμολυτικό.
 

Επίσης θα σας τοποθετηθεί σε ένα δάκτυλο του χεριού σας μια συσκευή σαν μανταλάκι, για να ελέγχονται οι σφυγμοί και οι αναπνοές (οι ζωτικές λειτουργίες σας) κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Εάν κριθεί απαραίτητο, θα σας χορηγηθεί οξυγόνο.

 

Το κολονοσκόπιο εισάγεται από τον πρωκτό και προωθείται ελέγχοντας όλο το παχύ έντερο. Εάν κριθεί απαραίτητο ελέγχονται και τα τελευταία εκατοστά του λεπτού εντέρου. Η εξέταση διαρκεί συνήθως 15-30 λεπτά.

 

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να σας ζητηθεί να αλλάξετε μερικές φορές θέση. Η νοσηλεύτρια μπορεί να πιέσει με το χέρι της περιοχές της κοιλιάς σας, ώστε να διευκολυνθεί η προώθηση του ενδοσκοπίου.

 

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνος σας, παρά μόνο μετά από την εντολή του γιατρού ή του νοσηλευτικού προσωπικού. Στο τέλος θα αφαιρεθεί ο φλεβοκαθετήρας.

 

Μετά την εξέταση θα παραμείνουμε στο χώρο του ιατρείου όσο χρόνο χρειάζεται για να επανέλθουμε από την καταστολή (μέθη), μέχρι να ετοιμαστεί το πόρισμά της εξέτασης, να ενημερωθούμε για τα ευρήματα και την θεραπεία που θα χρειαστεί καθώς και για τις οδηγίες που θα ακολουθήσουμε.

 

Είναι απαραίτητο να συνοδευόμαστε από κάποιο δικό μας άνθρωπο και να μην οδηγήσουμε για όση ώρα μας υποδείξει ο γιατρός.

 

Για τον καθαρισμό του εντέρου πριν την Κολονοσκόπηση:

Τις 2 προηγούμενες ημέρες της εξέτασης, επιτρέπονται μόνο υγρά όπως Νερό, Χυμοί και Ζωμός σούπας μαζί  με το κρέας που μπορεί να είναι Μοσχάρι ή Κοτόπουλο χωρίς πέτσα ή Ψάρι μεγάλο. Δεν επιτρέπονται Ψωμί, Φρούτα, Λαχανικά, Όσπρια, Μαρμελάδες, Γλυκά, Ξηροί καρποί και Υγρά με κόκκινο χρώμα.

 

Την παραμονή της εξέτασης καταναλώνουμε μόνο υγρά (τσάι, χαμομήλι, χυμούς, ζωμό σούπας, ζελέ και μη ανθρακούχα αναψυκτικά). Αποφεύγουμε υγρά κόκκινου χρώματος π.χ. βυσσινάδα κ.λ.π. Από το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ, παραμονή της εξέτασης, παίρνουμε (πίνουμε) τα 4 λίτρα του διαλύματος (Effecol Prep ή Fortrans ή Klean Prep) αφού διαλύσουμε κάθε φακελάκι  σε 1 λίτρο νερό (σύνολο 4 λίτρα).

Την ημέρα της εξέτασης μπορούμε να πάρουμε το πρωί ένα ρόφημα (καφέ, τσάι) και να πάμε στο ραντεβού μας έχοντας κάνει 2  Enema (κλισματάκια) που θα γίνουν στο σπίτι μας περίπου 2 ώρες πριν την εξέταση.

 

Κατά την προετοιμασία καθαρισμού του εντέρου μπορεί να προκύψουν προβλήματα: Σε περίπτωση εμετού ή έντονης ναυτίας μειώνουμε τον ρυθμό λήψης του διαλύματος, βάζουμε το διάλυμα στο ψυγείο να κρυώσει, χρησιμοποιούμε καλαμάκι, αντί για νερό στο διάλυμα χρησιμοποιούμε χαμομήλι ή  χυμό λεμόνι, καταναλώνουμε καραμέλες με γεύσεις. Σε περίπτωση που αργούμε να πάμε στην τουαλέτα και έχουμε δυσφορία, περπατάμε για να κινητοποιηθεί το έντερο και πίνουμε και άλλα υγρά.

Κλείστε την επίσκεψή

σας online